Gjort lektioner om

svamp idag och lärde mig något nytt spännande genom att läsa forskning och framsteg:
 

"Vår hud är hem för ett svampsläkte som kallas Malassezia. De lever av fett från hudens talgkörtlar. Forskarna vet ganska lite om deras ekologi men det verkar som att de har sina favoritplatser på kroppen – vissa arter föredrar ryggen medan andra trivs bäst i ansiktet, hårbotten eller i örongångarna.

Det verkar också råda konkurrens mellan bakterierna och svamparna. Våra armar är hem åt ett stort antal bakteriearter men ganska få svamparter. På bålen är det tvärtom. Det är också ganska ont om bakteriearter på fötterna, men desto mer gott om svamp-arter. Faktum är att våra fötter är rena svampmarkerna. På hälen trängs hela 80 arter. Tånaglarna är hem åt ett 30-tal och ungefär 60 svamparter lever mellan tårna.

Har vi då någon nytta av alla dessa mikroorganismer som bor på oss? Jo, det finns forskare som menar att de utgör en del av vårt immunförsvar. Om huden är fullsatt av bakterier och svampar som är ofarliga, blir det svårt för nya, potentiellt farliga, mikroorganismer att slå sig ned. Det borde ge ett visst skydd mot infektioner. Men det händer att de vanligtvis så fredliga svamparna på vår hud byter sida och går till angrepp. En antibiotikakur kan slå ut hudens bakterier. Svamparna blir däremot kvar, och eftersom de inte längre behöver konkurrera med bakterierna börjar de massföröka sig. Det är därför man ofta får hudproblem och eksem av antibiotika – det är svamparna på huden som passar på att ta för sig av det goda."

 

80 olika arter bara på hälen!!

Inte alls konstigt när man läser detta att man får problem med svamp efter cellgiftsbehandling :)

Kommentera här: