Vilken dag !

Började dagen med att gymma - vilket kommer att kännas i morgon 😂
Men hotellet i Tanumstrand var verkligen fint 
 
(null)
 
Efter en god frukost åkte Per och jag runt i Tanum och tittade på alla hällristningar som finns där - första gången jag ser sådan i verkligheten och de var verkligen hur mäktiga som helst !
Bland annat är det alltid fotavtryck på varje ställe - konstnären har målat dit sina fötter i samma riktning så det ska "se ut" som konstnären tittat på åskådarna !
(null)
 
På många ställen har man fyllt på ristningarna genom tiden från stenåldern till bronsåldern - de är alltså flera tusen år!
På den tiden var de inte röda - utan ofta vita av stendamm  - och de gjorde dem ofta på en stenhäll där det rann vatten för att de skulle synas bättre och bli mer effekt fulla.
 
 
 
(null)
 
Man kunde se på många av ristningarna just att det fanns målningar av olika ålder - båtarna går till exempel från enkla till ganska vanacerade och vissa målningar var till och med överritade!
Det är lätt att fantsiera att det borde finnas hur mycket som helst gömt under jorden på hällar som inte är i dagen - eller hur?
Man tror att de flesta är gjorda av många olika konstnärer men på ett ställe - som vi inte besökte - tror man faktiskt att det är en enda person som gjort alla.
 
Titta på valen på bilden nedanför!!! Fin va?
 
(null)
 
 
Uppenbarligen gillade man inte ormar på bronsålderstiden heller - visst ser mannen rätt ut med armarna i skyn? och att det är en man ser man ju med all tydlighet.... de verkar ha gillat att måla penisar även på den tiden :)
 
(null)
 
 
Hur vackra är inte målningarna?!?!? Och med sådana detaljer - med tanke på att de knacka in dem med sten :)
Vad tror ni om bilden nedan? en människa mot en,,,,  gud/djävul med horn?
 
 
(null)
 
 
Tydligen ritade de ofta männen med stora händer - de vet inte vad det betydde.
 
(null)
 
En häst - så här kan de se ut om de inte är ifyllda med rött - oftast syns de inte alls så här tydligt - på många ställen har de lagt papper på och kalkerat för att få fram vad det är för figurer!
 
 
(null)
 
 
En massa båtar, människor, kossor och annat!
Tror ni inte att familjer/släkter använde detta som en minnesbok/släktbok/historiebok och gick hit och berättade historierna som finns på bild så att minnena skulle leva kvar?
Visst skulle det vara kul att höra vad de berättade?
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
 
Vad kan detta vara? En bild på krig - med ridande ryttare?
 
(null)
 
 
En ren eller en älg?
 
(null)
 
En av de största hällristningar som finns - krigarmannen är över två meter lång!
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
 
Sen åkte vi vidare till fjällbAcka - där hade vi inte varit innan och det var kul att få se ❤️ fin båtar och god pizza  - man har ju blivit lite nyfiken på Fjällbacka efter tv-serierna därifrån :) Vi konstaterade igen vad himla skönt det är att vara på semester EFTER turistsäsongen!!!
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
Letade oss sedan mot Göteborg och hotellet som är kanonfint !
Vi gick upp i saluhallarna och köpte middag 
Så gott när man kan välja det som ser gott ut 
 
(null)
 
Medan per såg på hockey var jag på spa ❤️ Det var en ganska nervös tillställning för mig - första gången jag visade mig utan kläder för andra människor efter min operation där jag tog bort bägge brösten och efter min cancerbehandling!
Kanske är fånigt men det kändes jättenervöst! Men det gick bra - ingen tittade så värst och jag kände mig avslappnad. Tänker att det är viktigt att komma över den tröskeln att bli avslappand med att vara på tex badhus igen och i omklädningsrum med andra - annars blir man sakta men säkert begränsad och slutar göra saker man egentligen vill - och så vill jag inte ha det.
Spa:et var kanoskönt och jag badade, duschade på en massa olika sätt, bastade på en massa olika sätt och satt i avslappningsfåtöljer i två timmar!
 
(null)
 
Så nu är det dax att sova!
Gym och 20 000 steg känns i kroppen kan jag säga :)
 
Gnatt på er!

Kommentera här: