Har gjort ett sprillans nytt

undervisningsupplägg som avslutningsprov i Etologi på biologi1 - man måste ju göra om lite när det är distans. De ska se en av Anders Hansens filmer om hjärnan - den som handlar om känslor - och sen svara på dessa frågor. Vi ska även ha en kort genomgång för att friska upp deras minnen från högstadiet om hjärnan - i allmänhet.
 
Ser inte detta lite spännande ut?

Uppgift 3 – Etologi – hjärnan, känslor och AI

 

Mål med denna uppgift:

·       Använda kunskaper inom etologi, evolution och tidigare biologi för att svara på rena fakta frågor, dra slutsatser kring beteenden och deras uppkomst/syfte, ge förklaringar till ”oförklarliga” beteenden och fundera på tester/laborationer för att komma till rätta med problem som kan uppstå kring Etologi och AI (tex självkörande bilar)

Centralt innehåll:

·       Naturvetenskapliga teorier om livets uppkomst och utveckling

·       Organismers beteende samt beteendets betydelse för överlevnad och reproduktiv framgång.

·       Biologins idéhistoria med tyngdpunkt på evolutionen.

·       Ställningstagande i samhällsfrågor utifrån biologiska förklaringsmodeller.

·       Det experimentella arbetets betydelse för att testa, omvärdera och revidera hypoteser, teorier och modeller.

·       Avgränsningar och studier av problem och frågor med hjälp av biologiska resonemang.

 

Material:

·       Film: https://www.svtplay.se/video/29761570/din-hjarna/din-hjarna-sasong-2-dina-kanslor?start=auto

·       Föreläsningar (PP) finns på V-klass

·       Etologiavsnittet i Digilär: https://app.digilar.se/nodes/2b44304e-5644-42bb-8b7a-4063e2fb95fa

·       Valfritt från Internet – MEN – då måste ni ha med källa!

 

 

 

 

 

Redovisning:

·       Inlämning av svar senast fredag vecka 8.

Vecka

Onsdagslektion

6

Se film – uppstart – zoom!

7

Arbeta med uppgift – jag finns på discord!

8

Arbeta med uppgift - jag finns på discord! Inlämning senast fredag denna vecka!

 

 

1.Läs igenom de frågor du ska svara på efter filmen!

2. Se denna film:

https://www.svtplay.se/video/29761570/din-hjarna/din-hjarna-sasong-2-dina-kanslor?start=auto

3. Fundera nu / välj hur Du vill redovisa detta för mig – vill du lämna in ett skriftligt dokument eller prata in svaren/filma dig? (eller något annat spännande alternativ som du dubbelkollar med mig först innan Du gör )

 

Här kommer frågorna!

·       Du har i filmen lärt dig att amygdala – som är en viktig del av vår hjärna -  vet vad du ser/hör/smakar innan du själv är medveten om det. Du träffar på en människa som säger att ”hen” med hjälp av övernaturliga krafter drogs bakåt när ”hen” nästan blev överkörd av en bil förra veckan. Hur förklarar du detta med de kunskaper i etologi och hjärnan du nu har?

·       Lisa Feldman Barret som är världens ledande forskare på känslor menar att känslor är en sammanslagning av de intryck som hjärnan får dels från yttre intryck men även av de inre – dvs signaler från kroppen – och att hjärnan sen skapar en sorts sammanfattning av detta. Detta gör att vi faktiskt kan påverka våra känslor – dvs hur vi mår. Vilka saker säger hon i slutet av filmen är viktiga för hålla undan negativa känslor och må bra? (och detta är inte bara gissningar utan vetenskapligt framarbetat)

·       Känslor skapas av det som händer utanför kroppen, innuti kroppen och minnen – känslor ska få oss attt agera –men ibland måste man kunna hålla sina känslor i styr. Nämn några jobb där detta är viktig och VARFÖR det är viktigt just för dem!

·       Förnuft och känsla sägs ofta vara varandras motsatser. Vad tycker du? Finns det en motsättning mellan dem?

·       Magkänsla är en spännande sak – de berättar om det i filmen genom korttricket. Hjärnan hade där koll på vilken strategi som var högrisk långt innan testpersonen själv var medveten om det. Berätta lite om magkänsla – vad är det – och vad tycker Du om det? Använder du dig av din magkänsla? Tror du magkänslan är ett viktigt beteende?

·       Skratt och gråt – vad finns det för etologiska/evolutionära orsaker till att vi visar de känslorna så tydligt?

·       De visar ett spännande experiment med vår förmåga att se på en person om den är fysiskt sjuk eller inte på en bild. Varför har vi så känsliga känselspröt för att upptäcka sjukdomar hos andra?

·       Psykisk sjukdom är en helt annan sak – kan du alltid se på en person om den är potentiellt farlig för dig?

·       De tar upp ett spännande exempel på ett rusande tåg i filmen och att du får välja mellan att offra en eller fyra personer! Varför har vi lättare att dra i en spak och offra en istället för att aktivt putta en person framför tåget  - vi räddar ju 4 i bägge fallen men vi vill inte gärna putta en annan människa – men dra i en spak det kan vi göra. Vad ligger bakom detta beteende? Hur utnyttjar tex militären detta?

·       Varför tror vi människor oftast att djur inte har känslor? (vad är det som gör att vi lättare kan tro att schimpanser har känslor än en råtta?)

·       Frans de Waal säger i en del av filmen att ”om man frågar mig om det finns någon skillnad på om människor och schimpanser upplever rättvisa olika så skulle jag säga att det nog inte finns så stora skillnad”. Vad grundar han det påståendet från?

·       Finns det några unikt mänskliga beteenden eller hittas alla i djurriket?

·       Filmen med schimpanshonan ”Mama” som ligger på sin dödsbädd och hennes skötare som är 80 år som kommer in till henne. Vilka är dina tankar om den scenen/filmen?

·       Nu kommer vi in på självkörande bilar och AI. Om man hamnar i en skarp situation och bilen ska välja mellan att offra dig eller köra över 8 skolbarn……

v Vilken bil skulle du välja att köpa – den som prioriterar dig eller andra?

v Hur ska man lösa detta problem? Dvs att bilen väljer rätt – och vad är egentligen rätt?!?!?

v Ge förslag på olika övningar/laborationer/tester/programmeringar man skulle kunna göra för att du skulle kunna känna dig säker i en självkörande bil OCH att gå på gatan bland andra självkörande bilar….. J

v Hur tänker du om AI i framtiden – vilka fördelar och risker ser du? Och hur kan vi undkomma dem?

v Vad kan vi lära oss från den etologi vi läst – och hur vi ska bygga AI?

Kommentera här: