Torsdag - med etik och moral

men också experiment!
Fick lite bra enkla lösningar på experiment man kan göra med eleverna för att undersöka hur man kan få el/bränsle på månen genom att separera vatten till syrgas och vätgas!
Denna uppsättning var tydlig och enkel och gasmängderna blir så små att eleverna själva kan testa vilka gaser som bildas med en glödande sticka efteråt.
Eftersom väte bildas i dubbel mängd mot syret så ser man direkt at det bubblar mer på den sidan där det utvinns vätgas - tydligt och pedagogiskt och eleverna får vara med om en liten smäll när det exploderar.
 
(null)
 
(null)
 
Innan lunch hade vi en jätteintressant föreläsning om etik och moral i rymden. Vem äger egentligen rymden? Ska någon äga rymden och hur blir det med allt rymdskrot. Elon Musk vill skicka upp 12000 satelliter i rymden för att alla ska ha fritt internet - men det innebär också att ingen kommer att se en vanlig natthimmel då de kommer att lysa överallt och förstöra alla chanser att se en ren himmel.
Vill vi det på bekostnad av att ha obegränsat med internet överallt?
SKULLE INTE TRO DET!!
Sen har vi månen - och mars - har vi rätt att kolonisera det hur som helst? Särskilt om det redan finns liv där även om det bara en bakterier och annat. Ska vi göra på samma sätt som vi gjorde när vi koloniserade typ amerika? Bara för att livet ser annorlunda ut tycker vi att det inte har samma rätt som vi och vi tycker att vi har rätt att utrota det!
Kan man åka upp till månen - sparka sönder de fotavtryck som apollofärderna gjorde och ta med sig alla rymdgrejer de lämnade där och sälja dem på e-bay och tjäna pengar på dem?
 
Nedanför här ser ni en riktig del av en spolpanel som setat på Hubbel och tittar ni riktigt noga ser ni att det är ett hål i en av panelerna gjort av just rymdskrot.
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
Träffade även en bekant som jag inte sett på flera år - vi var på kurs tillsammans i Belgien för hur många år som helst sen!
Världen är liten!
Ikväll fick det bli mat på hotellet och lite god lokal öl.
 
(null)
 

Kommentera här: