Vi börjar med

Det besök som vi gjorde i Nationalparken som ligger ännu närmare vulkanen Teide!
Vägarna dit var INTE att leka med kan jag säga - vi åkte buss  på slingrande serpentinvägar med MAKALÖSA stup på sidorna och här och var i kurvorna var man tvungen att tuta - då var det meningen att de mötande bilarna skulle stanna på andra sidan kurvan för den var så tvär - och stupen på branta på sidorna att man inte kunde mötas i själva kurvan!
Trots allt blev bussen då och då omkörd av galna mest män på motorcyklar som körde så fort att det bara pep till i bussen när de passerade - MEN - om de kraschar går det rejält åt fanders - inte en chans att man överlever ett fall utifrån de stupen kan jag säga!
Och dessutom varnar de överallt för hala vägbanor - det kan till och med komma mängder med snö och is där!
Fattar INTE hur de törs kan jag säga och jag skulle INTE åka där med buss heller om det fanns risk för is och snö!
 
Hela observatoriet låg ju på cirka 2400 meters höjd och resten av nationalparken gjorde det också. Teide i sig är 3718 meter högt så det syns ju tydligt från hela omtådet. Nu kommer man inte upp på högsta punkten - den linbana som går upp går bara en bit - antagligen är området lite för instabilt för att man ska våga ta så mycket turister ända högst upp.
Sen andas vulkanen varje år - dvs den höjer och sänker sig flera meter och släpper ut en massa
svavelgaser som man tydligen känner doften av när man är däruppe.
Nationalparken inrättades redan 1954 men blev ett världsarv av Unescp 2007 - ett helt unikt landskap där man kan se hur de olika vulkanutbrotten format ön under olika perioder och hur havet slipat och format berg och skapat sedimentlager när den rest sig upp ur havet. Från början fanns tydligen bara norr och sydändan - den delen som är i mitten har skapats av vulkanutbrott.
Man kunde också se tydligt på lavan om den runnit snabbt och stelnat fort eller sakta.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jättesnokört - En endemisk art på teneriffa som ser ut så här när den blommar - vilket den inte gjorde när vi var där så den här bilden är från :
 
Blommande jättesnokört (Echium wildpretii) med vulkanen Teide i bakgrunden.
 
Så här såg det  ut när vi vi var där. Hade varit VÄLDIGT vackert att se detta när det blommar. Tydligen blommar det mellan april-juni så ska jag dit igen är jag faktiskt sugen att göra det den tiden för att få se den färgprakten.
 
 
 
I omtådet runt observatoriet var det som ett kargt nusklanskap med lite känsla av stäpp. Mycket falk, kaniner och så - men såg inte mycket djur annars.
 
 
 
 
Solnedgång och jag tror det är La Plama som syns i bakgrunden - men jag kan ha fel :)
Har jag fel så är det Gran Kanaria :)
 
 
Här har vi kommit in i nationalparken och här blev det nästan mer ökenlikt med allt kargt och sandliknande.  
Man ser tydligt toppen av Teide och de sedimentliknande ljusa avlagringar som är på en del av toppen - jag undrar vad det är som är så ljust där?
 
 
Dessa fashinerande formationer som påminner om de raukar som finns på Gotland. De står liksom kvar och allt runt om har vittrat bort.
 
 
 
Det var KANONFINA vandringsleder i hela parken och lätt att ta sig överallt.
 
 
Man ser tydligt det blocklandskap framför människorna där ovan som är en lavaström som stelnat och sedan eroderat och ändrat färg.
 
 
Bergen påminner lite om Grand Canyon tycker jag i USA!
Utsikt mot det hus där det fanns kyrka och mat och lite shopping :)
 
 
 
Mer jättesnokört. Jag gillade de blommorna :)
 
 
 
 
Har aman fantasi är det enkelt att se en massa figurer i alla olika stenformationer!
 
 
Titta på berget här nedanför!! Snacka om poröst! Det var som ett stort plockepinn! Skulle man dra ut en sten i botten kändes det som om hela klippan skulle fara i backen!
Det måste rasa jättemycket sten och berg i detta område på vintern när det kommer in vatten och det sedan fryser, expanderar och trycker sönder berg!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Det blir till och med en massa hål på en del ställen i bergen! Ser ut som om någon borrat i bergen men det är helt naturligt!
 
 
 
 
 
På bilden ovanför ser man en massa intressanta saker. Man ser tydligt de polika sedimentlagren i berget där bakom och i framkanten ser man en lavaflod som stelnat. Hur snyggt som helst!
 
 
 
 
Försökte markera med en pil på bilden ovanför och under - visst ser det ut om en stor fågel eller en annan fantasivarelse som sitter och tittar ned?
 
 
Efter någon timme i parken smakade det fantastiskt gott med ett kallt glas vitt vin i solskenet kan jag säga.
I skuggan var det kallt men i solen blev det kanonvarmt - jag hade solskydd 50 på mig hela tiden så jag brände mig faktiskt inte alls denna gång. Man får verkligen tänka sig för när man är på en sådan hög höjd.
 
 
En bra utflykt och det är viktigt att komma ihåg att ha roligt när man arbetar också - och att det är skönt att flytta fokus ibland även om nu biologi och geologi och fysik ligger rätt nära varandra :)
 
 
 
 
1 FSHD Daniel:

skriven

Väldigt fascinerande och häftiga bilder! :D

Svar: Tack :) Mycket häftig miljö att vara i :)
Jenny Jansson

Kommentera här: