Ett UFO?

Nej!
Jag såg mott första linsmoln idag när jag var ute på delfinsafari - det var på berget ovanför Teide som det hängde och man såg att alla tursiter passade på att fota det.
Så här såg det ut :)
 
 
 
 
 
 
Ganska häftigt va?
Hittade fakta om hur linsmoln uppstår på https://www.svt.se/vader/linsmoln-2
De skriver så här:
 

Linsmolnen

Publicerad 17 augusti 2016

Nu under sommaren kan molnhimlen se helt fantastisk ut med alla dessa moln som har alla möjliga former och utseende. Molnhimlen kan snabbt ändras och nya mönster dyker upp. Det finns dock några moln som skiljer sig från mängden. Utseendet på dem tar en tillbaka till 80-talet och den klassiska filmen ET. Molnen ser nämligen ut som ett ufo och de kan ligga stilla medan de andra molnen runt omkring rör på sig. Namnet på molnet är lenticularis men kallas också för linsmoln.

För att molnet ska bildas krävs att det blåser. Inte nödvändigtvis vid marken, men lite högre upp i atmosfären behövs vind. Blåser det dessutom över berg ökar chanserna att se dem. Det är inte förvånande att det bildas linsmoln vid nordvästliga vindar som blåser rakt över svenska och norska bergskedjan. Linsmolnen brukar då synas ända till Norrlandskusten.

Fast linsmoln kan man ju se i andra situationer också. Det behöver inte blåsa över berg. Vanligtvis blir det kallare ju högre upp man kommer i luften, men i vissa fall är det tvärtom. Det blir då varmare med höjden. I gränsen mellan den kallare luften något längre ner och den varmare luften högre upp kan det uppstå svängningar i luften. Ungefär som när man hoppar i en hoppborg, samtidigt som du hoppar ner flyger någon annan upp. Samma sak händer i atmosfären och vips så har linsmoln bildats.   

Svängningarna gör nämligen att det uppstår uppåtvindar på vissa ställen och nedåtvindar på andra. Uppåtvindarna bildas ofta på samma plats och det är där som linsmolnen dyker upp.

 
 
 
 
Man lär sig något nytt varenda dag :)
 Men fashinerande ändå att vissa tror att det är UFO:S och det skrivs hur mycket som helst om sådana moln på nätet.
Jag gillar teorin om "Ockhams Razor" - det enklaste svaret är oftast rätt....
Trååkig? Ja kanske, men man får välja sina strider här i världen.... :D
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: