Detta med teleskop

Man kan ju berätta massor - och jag är absolut ingen expert MEN endel har man ju snappat upp.
Är ju egentligen den andra kursen jag går -den första hette "astronomi i skolan" och var en toppenkurs som Nordic Esero hade för något år sedan som handlade just om hur man kan obersvera himlen och enkla verktyg man kan använda i klassrummet för att göra det.
Superläraren vi haft heter José Gonzales och är mannen ni ser i blå jacka till vänster i bild.
Han är född på Teneriffa och Astrofysiker och har jobbet på observatoriet som vi var på. En liten spännande sak som vi fick reda på av honom som jag inte visste var att gitaristen i Queen - är astrofysiker och att han hade gjort sin doktorsavhandling på det observatoriet! Vi var till och med in i det teleskop han arbetat i och tydligen samarbetar han nu med Esero för att få mer ungdomar intresserade av astronomi!
 
Hur coolt är inte det?
 
Här är vi i varjefall inne i ett av de där natt-teleskopen som har som en kupol på taket som öppnad på natten.
 
 
Teleskopen ser ut så här och som ni ser är de flera meter stora!
Så avancerat att man blir helt matt i knäna över hur långt man kan se ut i universum och så många saker man kan göra med dagens teleskop om man jämför med Galileos enkla teleskop.
 
 
Här har ni en bild på både nattteleskop och dagteleskopen - de som ser ut som höga torn så ni ser skillnaden.
 
 
 
På kvällen öppnar kupolerna upp sig och då vet man att det sitter astronomer och tekniker inne i kupolerna och jobbar och förbereder nattens mätningar.
 
 
Sa jag att boendedelen var uppdelad så att de som jobbar på dagen sover i ena halvan och de som jobbar på natten sover i andra halvan?
Himla praktiskt i varje fall så man inte stör varandra.
De jobbar tydligen ett par veckor åt gången innan de sedan åker ned till Universitetet i La Laguna och har mer normala arbetstider ett par veckor innan det är dax för mätningar igen.
 
Boendedelen var väldigt mycket mer påkostad än jag hade förväntat mig - det fanns rinnande vatten och både varmt och kallt vatten. Jag hade hört att man inte skulle få spola ned papper i toan - men det gällde bara högst uppe på berget vid teleskopen - nere där vi bodde i servicehuset kunde man gå på toan som vanligt - men man undrade ju vart de fick allt vatten ifrån?
De hade ett kök som serverade frukost, lunch och middag. Frukosten fick man ta det man ville ha och det mesta från en automat!
Lite speciellt men funkade det också :)
 
(null)
 
Utsikt från mitt sovrum som jag delade med en annan tjej - en kungligt utsikt skulle jag säga!
 
(null)
 
Säng och skrivbord. Alla fönster var dubbla - inte bara dubbelt glas utan det var verkligen två fönster på varandra. Kan tänka mig att det behövs när det stormar där nere - särskilt på vintern.
Det blåste ju helt galet några av de nätter vi jobbade - men var nästan rädd att flyga iväg och att gå på smala stigar, i mörkret i den vinden kändes mer än lovligt busigt kan jag säga....
 
 
(null)
 
Ensam frukost en morgon i matsalen. Jag vaknade tidigt och kunde inte somna om.
Mycket kolhydrater blev det och jag har haft svårt att sluta igen med det sedan jag kom hem.
Måste ta itu med det till veckan för som vanligt mår min mage allt annat än bra av det.
Men när man är ute så där äter man det man blir serverad helt enkelt - man måste ju se till att ha energi så man kan göra de uppgifter man ska göra.
 
 
(null)
 
Framsidan an anläggningen med teleskopen uppe på berget i bakgrunden.
 
(null)
 
Den sista soluppgången.
 
(null)
 
 Tillbaka till teleskopen då :)
 
Man ställer in kordinater och tider med en dator, tar provbilder där man kompenserar för olika "fel" och ljusstörningarn i bilderna och ut kommer sedan en bild som till en början ser ut som på bilden nedanför.
Jag minns inte riktigt vad det var vi fotade tillsammans med teknikern här MEN det ser ut som någon form av stjärnhop - kan ha varit kärnan av Andromedagalaxen också.
Man tar bilder med olika filter - dvs rött, grönt, UV, IR och annat man väljer och lägger sedan ihop bilder från flera filter för att få de spektakulära bilderna ni ser i media ibland.
Detta teleskop kommer vi att kunna vara med och eventuellt fjärrstyra via Skype när vi börjar läsa astronomi med eleverna på VBU nästa höst!
 
 
 
 
Här är ett av solteleskopen igen och här ser ni att de är mer som torn. Vi var aldrig inne i något av dem denna gång.
 
 
 
 
 
Men vackert är det verkligen - eller hur?
 
 
 
 
 
 En SUPERBILD på ett av teleskopen som min vän Jan Holmgård tog!
Visst blir man himla inspirerad av bilden?
 
 
 
 I samma teleskop tog han även denna bild av mig i en av speglarna till teleskopet. Jag gillar den här bilden :)
 
 
 
 
 

 

 

 
(null)
 
(null)
 

 
 
Lite kul var att det var detta teleskop som vi tog bilden nedanför med på Bodes galax när jag var på Astronomi i skolan kursen på Andöya!
Kändes nästan som jag blev lite starstrucked av att vara i det teleskopet :)
 
 
 
Här kommer några till bilder när vi har lite utomhusövningar och solnedgångar.
Attans vad fort solnedgångarna gick där!
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: