Stiligt sällskap

På vårpromenaden upp på Stensboberget idag. Hade ju kommit lite mer nysnö under natten så jag tänkte att jag skulle ta mig upp och kika efter spår. Är det inga människospår på vägen och man ser stora spår som liknar rovdjur är ju oddsen högre att det faktiskt är ett rovdjur än när man ska gissa mellan gråhund eller annat om det gått en massa folk där.
Inte ett människospår i sikte var det och redan direkt - när man går i den lilla svackan som är innan det börjar luta uppför så var det en hel del harspår som var jättefärska. Svea snodde lite i dem men var väldigt vaksam - men tänkte inte så mycket på det - förrän jag tillsist kikade ned igen och då hade jag gått flera meter bredvid dessa!
 
 
(null)
 
Någon har i går kväll EFTER nysnön åkt med skoter upp på Stensboberget och dessa spår var snyggt gjorda i skoterspåren! Ingen snö hade yrt ned i spåren alls så jag förstod direkt att de måste vara färska.
Jag bakspårade och djuret har kommit på en snöig skogsväg över ett hygge och kommit ut på den vägen jag gick på.
 
(null)
 
 
(null)
 
Ser man spåren så här så syns det tydligt att det är ett lodjur - lynx lynx - på tårna och den bakre delen som har som tre pluppar - vargen har som en urnypning bak bara.
Sen ser man tydligt att lodjuret har haft mycket päls på tassarna som gett ett avtryck i snön runt om.
 
 
 
 
https://www.natursidan.se/nyheter/naturfilm-sa-kanner-du-igen-spar-efter-lodjur/
 
(null)
 
Att spåra är som att leta kantareller, hittar man en hittar man massor. När jag spårade framåt kunde man se att lodjuret gått och märkt revis på ett gäng avverkade träd  som låg i en hög efter vägern.
.
(null)
 
Sen har det gått mot det hållet jag kom ifrån, stannat och sen hoppat FLERA METER åt höger rätt ut i snön i skogen och försvunnir in där.
Spåren såg så färska ut så det är ju faktiskt inte omöjligt att det var jag och Svea som skrämde ut lodjuret i skogen!
Coolt!
 
(null)
 
Taggad för en ny vecka och nya lektioner :)
 
Och Step up i morgon!
Och en ny ICA kasse!! God mat :)
 
Och jag har slut på glutenfritt bröd så i morgon ska tant Jenny baka :)
Eller så gör jag det på tisdag..... :)

Kommentera här: