En kulturell torsdag med pappa

har inte hänt ofta i mitt 44-åriga liv men idag hände det. Mamma skulle på en massa provtagningar i Falun så jag följde med upp som sällskap och stöd till pappa. Eftersom hon var tvungen att ligga still i flera timmar så åkte pappa och jag på en tur.  Vi stannade bland annat till på Svedens gård utanför Falun där Carl Von linnés bröllopsstuga ligger! Han gifte sig tydligen där och var ofta med sin fru och familj där. Tydligen ska det finnas fina målningar inne i huset men det var ingen visning när vi var där.
 
 
 
(null)
 
(null)
 
Fina naturligt snidade pelare in till huset och bakom huset låg det gamla dasset. Nog det finaste dass jag sett :)
 
(null)
 
Bakom fastigheten har man i flera år jobbat med att ta fram och odla upp den trädgård som Linné anlade på den tiden - himla fint var det och värt ett besök!
 
 
(null)
 
Sen stannade vi en stund i Sundborn. Varken jag eller pappa hade varit på Carl Larson gården så vi tog ett tidigt bedök där redan 10:30 och gick en guidad visning.
Huset var verkligen ett konstnärshus fullt med underliga vinklar och vrår och utbyggnader. Tydligen var huset i 4 rum från början men medan de levde där byggde de ut det till 14.
Tyvärr fick man inte fota något alls inne i huset så jag kan bara visa er bilder på utsidan.
Vi käkade lunchbuffe där - och det kan jag verkligen rekomendera! Kanongod mat!
Vi besökte även Kyrkan i Sundborn där de ligger begravda - och Carl Larson har även målat inne i Kyrkan. Hela Kyrkan gick innuti i grönt och blått och den var verkligen vacker och annorlunda.
 
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
När man ser hans tavlor ser ju alla rummen så stora ut MEN när man är i huset inser man att allt är pyttelitet!
I det fönster som syns ovanför är det - från insidan givetvis - som han målat en av sina mest kända verk - med alla peragonerna i ett köksfönster.
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
Vi hann även med ett besök i Kyrkan i Svärdsjö som tydligen är från 1500-talet! lite kul var att det var en trevlig "präst" där inne som jag snackade en massa med - han skulle ha begravning senare men det var inte några människor där än så han tog sig tid och prata.
 
Han hade varit präst där i 16 år innan han blev.... BISKOP!!
Det var biskopen som stod där och skulle ha begravning :D Jag kände ju givetvis inte igen honom men pappa sa till honom att han såg lite bekant ut. Tydligen är han från Grängesberg - eller han har sina rötter där i varje fall.
 
Nästan färdigpckad nu!
Tur man får ha 30kg med sig ned kan jag säga....

Kommentera här: