Min vandring genom Kiruna

Idag
Gick genom hela Kiruna idag när jag gick hem från jobbet på raketskolan - Per skljutsade mig i morse eftersom det ÖSREGNADE men eftersom de var vid riksgränsen och fiskade idag så kom de inte hem förrän sent så jag gick och njöt av upptäckterna istället - även om det tog en hel timme. Hann ju spela lite pokemon dessutom - aldrig fel :)
 
Men när man laddar upp bilder från mobilen - i rätt ordning - blir det av någon anledning i omvänd ordning när man lägger upp dem på bloggen - och jag härdar inte med att ändra nu - så ni får ta det i denna ordning.
 
Här är i varjefall matstället NI MÅSTE testa om ni är i Kiruna - hur god mat som helst och testa renkebaben!!!!
 
 
 
(null)
 
 
 
 
 
 
 
 
(null)
 
Verkligen kanontrevliga ägare som jobbade där och om man ville kunde man äta i deras kåta som de hade utanför - kan tänka mig att det är hur populärt som helst på vintern!
 
 
 
Utanför ett cafe stod denna fräna lilla rallybil :) Blev genast att tänka på getmannen ( ni som lyssnar på podden "Creepypodden" fattar genast vad jag menar :) ) när jag såg skapelsen på taket.
När man går här i gamla Kiruna som ska rivas tänkar man verkligen på hur mycket pengar det måste vara i malmen - de ska ju riva och flytta HELA centrum!
Hela det området vi bor i med affärer, hotell, hus och Kyrkor ska rivas eller flyttas - LKAB har köpt upp allt och ska flytta centrum för att kunna expandera gruvan. Både mäktigt och lite otäckt!
Skulle en sådan stor förändring för folk kunna ha ägt rum så tyst om det varit tex alla innevånare på Lidingö i Stockholm som skulle ha fått flytta på sig?
Knappast är jag rädd,,,,
 
 
(null)
 
 
Gruvan och gruvans område är verkligen dominant oavsett vilket håll man tittar åt - både vackert och fult på samma gång.
 
(null)
 
 
Den gamla Kyrkan - som tydligen är 107 år gammal - ska tydligen också flyttas. Tack och lov har man redan av någon anledning redan från början haft kyrkogården på en annan plats  - där det inte ska rivas - så man behöver inte gräva upp alla lik.
Kyrkan har enorma fönster men helt olik de flesta kyrkor jag varit in i tidigare då den är nästan helt svart innuti - bara mörkt trä och sniderier - den enda målningen är framme vid altaret och en och annan skulptur och jättevackra lampor. Tjejen som jobbade där inne berättade att det är tänkt att kyrkan ska påminna om en lappkåta innuti - därav färgen.
Orgeln var speciell - antar att den ska påminna om ett berg av iskristaller/istappar där det speglar/reflekterar av de vackra lamporna. Titta på bilderna nedanför så förstår ni vad jag menar.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
 
 
Ännu mera vyer över de delar som ska rivas.
 
 
(null)
 
(null)
 
Växtligheten är lite annan mot hemma - dels är ju björkarna mycket mindre och mer tärda dvs man ser att de är utsatta för mer väder.
Men alla blommor ligger verkligen flera veckor efter våra!
Blommorna är dem som blommor när vi har midsommar eller veckan innan det. Ädelsyrenen blommar förfullt här!
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
Och så fort man kommer upp på en kulle och husen glesnar ser man MILTAS över de blånande bergen!
 
Verkligen vackert!!

Kommentera här: