Imponerad

Efter att ha besökt rymdforskarskolan idag som astronomisk ungdom dessa veckor arrangerar i Kiruna för ungdomar från hela Sverige! De får förkovra sig i massor av rymdrelaterade ämnen, lyssna på föredrag, gå på studiebesök och lösa problem :)
Idag jobbade de med cansat dvs ett projekt där de ska bygga en satellit som ska få plas i en vanlig läskburk och som ska kunna göra olika mätningar som gruppen själva bestämmer, programmerar, testar och sedan bygger och skjuter upp. De ska även hålla en presentation med hypoteser och hela kitet för att vänja sig att jobba enligt vetenskapliga metoder - Hur bra som helst!!
Programspråket är arduino.
 
(null)
 
Teamet bakom rymdforskarskolan har verkligen gjort ett kanonjobb med att göra förberedande övningar och laborationer innan själva byggandet av Can-sat som gör att eleverna - oavsett förkunskaper - snabbt kommer in i arbetet och själva byggandet och programmerandet blir sedan lätt! Flera av ungdomarna säger själva att de vill lyfta in hela projektet i sina skolor - gymnasier - för att det skulle passa KANON där med hela utbildningen - de går på teknik eller naturvetenskapligaprogram. Kanske kan vi få ett ökat antal skolor tillsist som vågar haka på cansat och kanske till och med vara med och tävla lite/träffa andra ungdomar från hela Europa?? Vore så himla skoj!
 
Det ska vara unga människor för att lösa det som vi vuxna kan tycka vara lite klurigt! Unga människor är så mycket mer kreativa och olåsta i sina sinnen - det är är en av de bästa sakerna med att jobba med ungdomar :)
Har verkligen fått massor med input och inspiration för fortsatt arbete idag. De började också bygga raketer idag - liknande dem som vi sköt upp med lärarna i våras på den kurs vi hade i Ludvika - och dem ska vi skjuta upp i morgon förmiddag samt testa deras satelliter med en lite större raket. 
Ska åka ut dit i morgon igen och vara med hela dagen :)
 
Att vara med och höra dessa ungdomars resonemang och funderingar och hur de klurar ut lösningar på problem ger mig nästan tårar i ögonen av lycka och man går runt med ett konstant leende.
Det finns så mycket duktiga ungdomar och allas kompetenser är lika viktiga - oavsett om det är att beräkna gravitationen på en planet, behärska fyra språk, köra lastbil eller komponera en egen måltid :) Ni fattar vad jag menar va?
 
Hyrde en cykel idag och cyklade till och från jobbet - ska göra det i morgon med - men SATAN vad det gör ont i de nedre regionerna  nu ikväll kan jag säga.....
Om man cyklar regelbundet - går smärtan över då???? Antar det.....  
 
Gnatt

Kommentera här: