Avslutningskonferens

Ute på irf - Institutionen för rymdfysik. Jag cyklade dit ut - 8km - vilket var ett äventyt i sig :)
Hade jag varit yngre men haft samma intressen och koll som jag har nu hade jag läst här uppe - utan tvekan! Satan så roliga och intressanta utbildningar och kunnit folk - och vilka möjligheter efter utbildningarna!
Hela världen ligger liksom öppen!
 
 
  (null)

 
 
 
Idag skulle alla grupperna - 6 - som byggt Cansat - presentera sina projekt och de uppdrag dvs de mätningar de bestämt att deras Satelliter skulle göra och varför de vill göra dem, hur de tänker göra dem och de beräkningar som krävs för det osv - ni fattar va?
Hur spännande som helst att sitta i juryn och lyssna på dem kan jag säga! Så jäkla duktiga!
 
 
När man hör dem prata och argumentera kring olika formler och hur de använder dem i beräkningarna - som här i luftfuktighet - så glömmer man lätt att de bara är 17-18 år! De är så jäkla duktiga och "med på tåget" dvs de sitter inte bara och slölyssnar och gör det de ska bara för att utan de är med och visar att de verkligen förstår alla stegen - så jäkla imponerande!
Jag önskar deras lärare hemma kunde få höra dem när de presenterar sådant här <3 Men förhoppningsvis ges de möjligheter även hemma på deras egna skolor att visa vad de verkligen går för.
Jag blir så positiv inför framtiden när man jobbat med ungdomar på detta vis några dagar - de är så kreativa och nyfikna och ser helt andra lösningar på problem än vi gamlingar <3 Vi måste bara släppa kontrollen och låta de yngre ta över så löser sig nog en del i varje fall av de problem vi gamlar skapat....
 
 
Ett av projekten från en av grupperna - där tjejen Alva från Ludvika var med - var att testa att skjuta upp murgröna i rymden för att se hur den påverkas av att vara i rymden då murgröna som klätterväxt har många positiva egenskaper på inomhusklimat - tex den tar bort vissa cancerogena ämnen! Och skulle vara lämplig att ha på tex framtida rymdbaser.
 
 
 
 
Vinnande laget blev lag 2 - Waves - som planerat ett projekt med sin Cansat som gick ut på att undersöka mängden vattenånga högre upp i atmosfären och se hur den påverkas av temperaturen dvs hur den fungerar som växthusgas  - vilket är en MYCKET aktuell frågeställning med dagens klimatproblem och växthuseffekten!
De kommer att få skicka med sitt experiment med en väderballong i höst!
 
 
(null)
 
Här är hela gänget ungdomar som var med!
Ett kanongäng som jag garanterat kommer att träffa på mer i framtiden i rymdsammanhang :)
 
 
 
 
I morgon far vi hem - men först ett besök på LKAB. Vi stannar i Umeå mellan torsdag/fredag och hoppas vara hemma på fredag eftermiddag.
 
Gick lite i kvarteret ikväll och fångade pokemons och hittade detta....
 
 
(null)
 
Tempelriddarorden Midnattssolen hade ett helt egen hus här - med ett illuminatimärke nästan på sig,
Underligt att det finns kvar nästan i dagens samhälle - och litte gulligt.
Tänker bara på filmen "Ivanhoe" när jag hör ordet tempelriddare. De var ju inte så trevliga där... :D

Kommentera här: