Backstage på kungliga operan

Idag - och vi hade en jäkla tur! Tydligen är det så att det bara är ett par gånger på ett år som operan är helt tom - dvs ALLA har semester - så idag fick vi "the grand tour" och fick se allt!
Kan ärligt säga att det var de bästa 95 kronor jag lagt på en guidning/museivisning - Så spännande och mycket vackert vi fick se!
 
Kungliga Operan invigdes 19 september 1898 och var redan då toppenmodern! Många av finesserna används fortfarande idag - tex att scengolvet kan höjas och sänkas sex meter, hur man tar in och ut de stora dekårerna som väger 200-300 kilo styck och måste bäras ut av fler män. Hela scengolvet kan även vinklas typ 17 grader åt olika håll. Även fallluckorna och så är kvar från den tiden.
Det var Oscar den 2 som bestämde sig för att ha ett toppmodernt opera hus och som också bestämde att det skulle vara el i huset så i alla kakelugnar är det element installerade som fortfarande fungerar!
De är mycket noga med att hålla efter och bevara huset och inredningen!
Operan är byggd på samma plats som de Gustavianska opera huset stod på innan - den plats där Gustav den 3 blev skjuten den 16 mars 1792.
 
 
(null)
 
Här är jag på stora scenen och tittar ut över publikhavet!
De kulisser som stod framme nu var till Petter och Lottas jul dvs Nötknäpparen -där en barnen krymper så då måste jag kulisserna bli stora!
Coolt att se i verkligheten!
Hela golvet på scenen lutar ut mot publiken för att de ska få den bästa akustiken ut i publiken!
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
Här ser man scenen och den kungliga logen till vänster med "inkognito logen". Den kunde adeln använda om de ville gå på opera med sina älskarinnor och inte ville att alla och fruarna skulle se vem de var där med. Man kunde också sitta i den om man ville ha hemliga möten med kungen.
Kungens loge har den sämsta överblicken över scenen och inte alls bra ljud - de ser tex in i kulisserna och inte hela scenen - men Oscar byggde den där för att kunna paradera in och sen ha koll på alla - och även vara säker på att alla såg honom.
Våra kungar idag har fri tillgång till den när de vill samt en annan ingång och några rum innanför som de kan använda. Bilder på dem kommer längre ned.
 
(null)
 
Ovanför är rummet med alla kulisserna som ligger som ihoprullade segel på sina hållare! Det var brutalt högt både nedåt och uppåt och den spång vi står på kunde man åka med både upp och ned. Vissa av kulisserna är från 1800 talet och alla är handgjorda av de hantverkare som jobbar på operan!
Nedanför ser ni den stora hiss som man använder för att flytta scenutrustning upp och ned med och även från sitt lager som litter på ett annat ställe i Stockholm som jag inte minns ni.
 
(null)
 
Supervärdig känsla att få stå på den scenen!
Overkligt att man satt där uppe itaket för någon vecka sedan och kikade på Operan!
 
(null)
 
Här är vi i gången under scenen där alla rör sig - falluckorna finna, sufflören arbetar osv!
 
(null)
 
Här innanför sitter Sufflören - alltid en kvinna som sitter själv i ett litet utrymme och hjäper sångarna om de kommer av sig. Hon pratar konstant under hela föreställningen och ligger alltid 2 takter före bara för att de ska höra vad de ska säga i sina örsnäckor innan de sagt fel eller glömt sig så att säga.
På så vis märker inte publiken att de glömmer.
Att det ska vara en kvinna är bara för att mansrösten försvinner i hela ljudet som är när hela föreställningen är igång MEN en kvinnoröst hörs igenom.
 
(null)
 
Här är hennes lilla rum där hon tittar upp och hela tiden hänger med. Coolt jobb och inget för denm lättstressade!
 
(null)
 
 
Här är en av falluckorna med ett rep att dra i när någon ska falla ned. Med en madrass under så de inte gör illa sig :)
Mycket som händer under en scen!
De har alltid tre brandvakter samtidigt under varje föreställning - det är ju så mycket lampor och anna elektronik + att huset är gammalt så det behövs verkligen att man är försiktig!
 
 
(null)
 
Sen gick vi ned i orkesterdiket som oftast är nedsänkt MEN det kan höjas upp och bli i jämnhöjd med resten av scenen.
Kungliga orkestern är faktiskt världens andra äldsta orkester!! Den bildadaes och har funnits sedan Gustav Vasas tid!
 
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
De syr och grejar alla kläder själva - de har över 30 skräddare anställda och även patinerare dvs folk som färgar tyger!
De gör allt i samarbete med ljussättare och så - alla tyger är kritvita när de köper in dem och sedan skapas kläderna utifrån hur scenen och ljussättningen ska vara!
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
Måste ju vara ett väldigt roligt jobb att ha om man gillar att sy och skapa!
 
(null)
 
Här är hallen ut mot ingången/utgången som leder till det gyllena rummet! Det skapades enligt samma rum som fanns på Operan i Paris och skulle vara ett rum där man skulle se snygg ut, där man skulle kunna visa upp sig och uppmuntra folk till att skvallra!
En ingång i varje sida så man kan gå in och sedan vandra genom hela det långa rummet och just visa upp sig!
I Paris var de extrema och hade detta rum för adeln och älskarinnorna men det vägrade man här I Stockholm så det blev ett rum för alla att visa upp sig i!
Men snyggt som FAN är det :)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
Det var tydligen Carl Larsson som målat takmålningen och tittar man noga ser man att det är en unionsflagga mellan NOrge och Sverige han målat - antar att det symboliserar att länderna inte än gått isär!
 
(null)
 
 
Sen fick vi gå in i hovlogen! Själva logen  har de varit tvungen att stängt av efter det att ABBAmuseet öppnade! Tydligen spelade ABBA in dancing queen där till kungen och drottningens bröllop och horder av ABBA fans har vallfärdat dit - efter att de fått reda på det på museet - och viljat ta selfies ideras loge - så kungahuset hörde av sig och ville stoppa det så det gjorde man!
 
(null)
 
Kungen har en egen ingång - Men den använder de mycket sällan utan sedan Oscars tid har det varit ett budskap att gå in samma väg som folket på operan så man kallar denna väg - som ni ser på bilderna nedanför - skämtsamt för världens dyraste nödutgång :)
Väggarna är gjorda av Kolmården marmor!
 
(null)
 
(null)
 
Vackert eller hur! Sen kommer man in i första rummet - som är byggt som drottningen rum - och Silvia använder det än idag!
I bakgrunden ser ni en av kakelugnarna med element i som fortfarande funkar sen det sattes in!
 
(null)
 
Innanför drottningens rum ligger en mindre sal än guldsalen som ibland används för sammankomster! Det är prins Eugene som målar på väggarna - dvs Oscars son - och det är motiv från Haga området.
(null)
 
(null)
 
(null)
 
Fint!
Här håller guiden upp en ballerina klänning som en vuxen ballerina haft på sig i början av 1900-talet! De var inte storväxta direkt!
Men det är de iof ju inte nu heller :)
 
(null)
 
I det här rummet har de satt upp det faktiska rum som Gustav den 3 vårdades i efter skotten på maskeradbalen. Han sköts ju två gånger i höften och dog inte av skottskadorna men av blodförgiftning, lunginflammation och annat som drabbade honom när folk ville hjälpa honom med såren med lortiga händer. Hygienen var ju liksom inte den bästa på den tiden och för att jaga bort onda andar lät de honom ligga i korsdrag - därav lunginflammationen.
 
(null)
 
(null)
 
Den magnefika taklampan har man ju alltid tittat på när man varit där och de takmålningar som är där. Lampan väger 2,4 ton och är höj och sänkbar - den tas ned varje sommar och dammas och man byter alla 258 lampor.
Takmålningarna är målade av en Vicke Andren som tydligen var en riktig snuskgubbe och inte helt pålitlig så medan han målade hade de folk anställda som tittade så han inte målade något snuskigt eller så - skulle ju vara stil i operan!
De blev så nöjda med hans jobb - men efter premiären frågade han om de inte sett hans lilla skämt------ och cheferna blev helt galna men såg inget tills han fick förklara - till vänster i bilden vid kanten på kronan ser man ett blått hål i molnet med en Marilyn Monroe tjej som tittar fram med en ros - det ska tydligen vara hans älskarinna vid tillfället som han målade!
Han fick givetvis order om att ta bort henne från taket men lyckades nästla sig ur det och prata bort det och tillsist dog han innan han hann måla över henne och det är tydligen kotym bland konstnärer att man inte målar över döda konstnärers verk - så det har fått vara kvar!
Då kan ni titta på det lilla skämtet när ni är på operan nästa gång!
Ni ser  det som man "ser det" när man är i publiken på den andra bilden från denna nedanför!
 
(null)
 
(null)
 
Alla operor sjungs idag på sina orginalspråk så kören som består av 65 anställda måste sjunga på 7-8 språk under en säsong! Det krävs kanonmycket träning och coachning för att få språket att låta rätt.
Dracula som sattes upp förra året är den första som skrivits på svenska och därför ocksp sjungs på svenska så personalen ser fram emot att den sätts upp på andra operor runt om i världen då det ska bli kul att höra dem sjunga på svenska :) De har tydligen alltid skrattat åt oss när vi tex sjunger på tyska :)
 
På bilden nedanför ser ni balettträning salen - eller en av dem rättare sagt - det finns tre i huset.
Det är dansörer från 23 länder som jobbar där och arbetsspråket är franska och engelska. Man annonserar globalt och sist hade de 1350 ansökningar till fem jobb!
Snacka om att ha världen som arbetsplats!
 
(null)
 
En snygg bil på väggen i balettsalen!
 
(null)
 
(null)
 
Tillbaka på stora scenen!
Scener skrämmer inte mig - de attraherar mig.
Underlig men klar känsla.

Kommentera här: