Amtjärnsbrottet

Utanför Rättvik 
Jävlars vilket intressant besöksmål!
Har länge haft en dröm att åka dit efter att en kollega berätta att man där kan se fantastiska geologiska formationer efter att den stora meteroiten slog ned som bildade Siljansringen. Man skulle till och med hitta fossiler där - men som vanligt tänker man ju alltid "en annan gång" när man far förbi saker man vill se men nu när jag och Maria var ute på vårat upplevelseäventyr så bestämde vi oss för att åka in.
Siljansringen isig är ju rätt fräck och syns ju inte riktigt om man inte tittar med satellitbilder över området! Då kan man förstå och nästan ana att bergen man ser runt om med de ganska branta kanterna faktiskt är kanterna på kratern!
 
 
 
  
 
 
Siljansringen är Europas största nedslagskrater och har en imponerande diameter på 52 kilometer cirka. Meteroiten som slog ned var cirka 5 kilometer stor och träffade jordens yta för cirka 365 miljoner år sedan - under den period som kallas för DEVON.
 
Det fränaste i Amtjärnsbrottet var att bergslagren inte låg horisontella som de vanligen gör när man ser en "kant" utan vertikala!! De står alltså upp vilket är ett tecken på att de "slagits upp" av smällen när meteroiten slog ned!
 
Man åker in och parkerar vid skylten till brottet och vandrar sedan in genom den östra delen!  Man ser direkt tydliga kalk-  och skifferrika lager med fossiler i och även ler- och alunskiffer!
Sjöliljor var MYCKET talrika under silur/devon och de är också de fossilerna man ser mest - Man VADAR i fossiler rättare sagt och när man tittar närmare på väggarna jag fotat ser man fullt med sjöliljor!
I och med att bergsväggarna/sedimenten är lodräta ser man ju sådama ENORMA lager med fossiler istället för de små man annars ser - och när ett lager vittrar sönder trillar de ju ned i botten av ravinen.

 

Bildresultat för sjölilja fossilSå här tror man sjöliljorna såg ut medan de levde.

 

 
 
 
 
(null)
 
Här är ingången till ravinen och man kan ana att väggen till vänster i bild är mer rödaktig i nyansen och den till höger är mer grå.
Jag vet inte varför men antar att det har att göra med vilken sten det är.
 
(null)
 
Så här såg det ut nere i botten av ravinen - ni ser själva! Helt galet mycket fossiler!
Man trampade i dem!
 
 
(null)
 
(null)
 
Och även spår av fossiler i alla större stenar som låg där!
 
(null)
 
Här står Maria uppe och fotar en del av den gråa fossilväggen! Ni ser att det är ganska brant och att ytan ser skrovlig ut - allt skrovel är fossiler! 
 
 
(null)
 
På bilden här nedanför har jag fotat den lodräta väggen för att visa hur man ser alla de fossila sjölijlorna tydligt!
Zooma in om det behövs!
 
(null)
 
(null)
 
Två glada tjejer lever livet i en bergssluttning i Rättvik :)
 
På bilderna här nedanför ser man tydligt att sedimentlagren är lodräta istället för horisontella!
 
(null)
 
 
 
 
 
(null)
 
Går man upp mot kalkbrottets norra del märker man att det är mer växtlighet - gran, björk, sälg och al och mycket mer fukt då där är ett vatteninflöde från de "träskmarker" som ligger norr om kalkbrottet. Mycket örter och död ved - jag förstår verkligen på många sätt att länsstyrelsen gjort detta till ett naturreservat.
 
 
(null)
 
(null)
 
Även här är lagren tydligt horisontella.
 
(null)
 
Här hittade vi även svart skiffer!! Det har jag aldrig hittat i det vilda i Sverige förut!
Coolt är bara förnamnet!
 
(null)
 

 Jag kan verkligen rekommendera ett besök hit!

Kommentera här: