Safari!

Då var det dax för mitt första riktiga inlägg där jag berättar om min resa i Kenya. Tror jag får dela upp det om Safarin i två delar eftersom det är så mycket bilder :)
Det var inte så himla lätt att blogga från Kenya som jag trott - i byn fanns inget nät alls och på hotellet orkade inte nätet med sådant arbete utan man kunde bara göra enkla saker som facebook och så.
Men, jag har haft nästan tre underbara veckor - faktiskt mer livsförändande än jag trodde och då framförallt att leva byliv och jobba i skolan. Men de upplevelserna kommer jag till sen. Tänkte faktiskt börja med safarin som jag åkte på mellan tisdag-onsdag. 
I tisdags morse hämtades jag 05:30 av en minibuss med tak som gick att fälla upp. Det var en chaufför - driver - som hette Kasim och fyra andra tyska turister - kanontrevliga allihopa!
Vi satte fart mot Tsavo east - en tur på flera timmar och jobbigast är nästan att ta sig ut ur Mombasa - staden på östkusten som jag bott i nu på slutet. Dels måste man på en färja med bilen för att ta sig genom staden och sen är trafiken HELT JÄVLA OTROLIG! Skulle aldrig någonsin frivilligt köra i den staden - knappt ens under pistolhot :)
Det tar några timmar att fara till nationalparken men jag sov nästan hela vägen - kanonskönt! En stor fördel med att man måste äta åksjukemedicin :)
 
 
Här på kartan som jag snott från wikipedia ser ni Mombasa och var parken ligger.
 
Tsavo East har en tvillingpar- Tsavo west och de bildades redan 1948. East är mycket större än west och har en yta på 11 747 kvadratkilometer. Hela regionen kännetecknas av den röda jorden - som har vulkaniskt ursprung - och många av djuren är därför rödfärgade/rödtonade då de rullar sig i sanden och tex elefanterna kallas för de "röda elefanterna i Tsavo".
Alla djur man kan tänka sig finnas i Kenya på en savann finns där.
Parkerna patrulleras av "Kenya Wildlife Service" för att förhindra tjuvjakt och de har lyckats väldigt bra! Mot stora vägar och tågbanan är det staket, annars rör sig djuren fritt.
I parkerna finns det flera lodger och vi bodde på en kanonlodge som jag VERKLIGEN kan rekommendera om ni åker dit - Ashnil Aruba Lodge. Kanonboende, superlyxigt, en mat som var bland det bästa jag någonsin ätit och en oerhörd närhet till Savannen! Tre vattenhål utanför huvudbyggnaden och stugorna man bodde i samt ett vandringsstråk efter hela staketet runt hela området så man kunde gå och utforska och titta på allt själv.
Bara ett elstaket mellan vattenhålen och boendet - på kvällen fick man inte ens gå från resturangen till stugan själv utan man hade med sig personal.
Till och med en pool och en kanonvacker trädgård med lokala växter och massor av apor. Man var tvungen att ha fönster och dörrar stängda så man inte fick in dem i sin stuga :)
 
 
 
(null)
 
Här är jag utanför ingången till nationalparken. Alltid lika spännande att åka på safari och är ni sugna ska ni inte tveka att göra det och ni behöver inte ta det som charter! Boka flyg, hotell och safari separat - blir mycket billigare!
 
 
Men lite underligt är det så där i början när man kommer och det redan vid staketet mot vägen/tåget står en stor flock elefanter...
Djurparkskänslan kommer ju liksom när man ser dem genom ett staket och man har civilisationen bakom ryggen.... Men antar att det är så där - dessa människor lever ju med dessa djur runt knuten varenda dag! Vi klagar över rådjur som äter upp tulpaner.... De kan få elefanter i trädgården istället.....

(null)

Inne i parken har man taket öppet och man står upp för att se bättre. Har ett gigantiskt blåmärke på min högra överarm efter att hållt fast mig runt ett stag hårt medan bilen skumpar fram och man kämpar för att se djur. Kvaliteten på vägarna är ju liksom inte som här i Sverige kan jag säga :)

Dessutom var det något efter vägarna som INTE var där sist Per och jag var där..... 1000-tals med GIGANTISKA gräshoppor som flög och kom in i bilen genom taket och krälade runt på oss.

Döäckliga tycker jag inte alls skönt när de med sina vassa taggar på de äckliga benen klättrade efter benen och ryggen på en... RRRRRRYYYYYYYYYYYYYYSSSSSSSSSSSSSS!

 

(null)

 

Vi flera ställen är det vattenhål och här är en bildserie från ett av de första. Genom buskarna kom en hel flock - man kan se ledarhonom först - speja läget - och kolla in vad vi var för några. Så himla uppenbart att de hade FULL koll på oss och det var ingen tvekan om vad de sa - vi kommer nu - håll er på avstånd för vi har ungar med.

Dessutom var det många djur som brunstade nu - så även vissa elefanthonor för hannarna var väldans "i gasen" så att säga.... och hade fem ben istället för fyra....

 

 
De kom fram och drack och badade lite snabbt.
 
 
 
Och lika fort som de kommit marscherade de iväg - som på en given signal - tillsammans - honorna och ungarna.
 
 
En av hanarna stannde kvar och kollade in oss om vi skulle konkurrera med honom om honorna - hans budskap till oss går inte att ta miste på.
 
 

Ett och annat vårtsvin ser man också men de sticker med svansen i vädret så fort de får syn på en.

 
Termitstackarna är så röda att de ser photoshoppade ut i landskapet. I dessa bor det ofta ormar och annat äckel. Vi såg inga ormar tack och lov.

(null)

Zebror är verkligen helt undebart vackra och så häftigt kamoflerade när man ser dem ute på savannen. Så här när solen lyser på dem syns de mer tydligt.

 
Två lite yngre antiloper - minns inte vilken sort. Men vackra de med :)
 
 
Och den här bilden tror jag att jag ska göra en förstoring på. Detta ungdjur tittar verkligen rätt in i kameran <3
 
 
Apor var det ganska gott om både på savannen och inne på lodgeområdet. Jag fick inga bra bilder på babianer tyvärr men är nöjd med denna bild.
 
 
Sen var jag bara tvungen att ta med denna bild - även aporna var i färd med parning och ser nu hur man kan se att denna hanne är duglig för parning..... pungen är BLÅ!!!
Såg väldans lustigt ut!
 
 
Elefanterna var verkligen underbara! Ni skulle sett dem när de skulle gå över vägen med denna lilla nya unge. De äldre kollade både innan och efter och hade sådan koll på oss så det var otäckt. Efter två dagar med mycket elefanter där jag kunnat se dem i flock i timtal - ska visa bilder från det i nästa inlägg - är jag helt övertygad om att de kommunicerar med varandra.
De verkar ha ett helt annat medvetande än andra djur jag stött på.
 
 
Vattenbuffel fick vi också se - kom en jätteflock med målmedvetna steg mot vattenhålet. De piggaste först och de halta och lytta längst bak.
 
 
 
 
Kul att se alla fåglar som liftar med vattenbufflarna och pickar i sig insekter från deras kroppar :)
 
 
Denna lilla krabat är den minsta antilopen - "Dik-Dik". De lever ihop i par på savannen och är så små att man nästan missar dem.
Längst med vägen låg det också ett skelett efter en död elefant!
Måste ha blivit ett rejält skrovmål för asätarna!
 
 
Efter en av vägarna stod denna jättetjur och vilade sig i skuggan av ett träd efter ett gyttjebad! Tyckte bilden blev väldigt bra då man ser hur himla stora de faktiskt är!
Ser helt overkligt ut när man ser dem komma över savannen eller när man möter dem på vägen. Sen rör de sig så himla tyst! Man skulle ju tro att de skulle föra oväsen när de går man de tassar fram nästan helt ljudlöst!
 
 
 
En ung elefant spanar in oss.
 
 
Snacka om härliga former på den rumpan!
 
 
På kvällarna samlas många elefanter i svackorna/dalgångarna. Antar att det är för att söka skydd inför natten.
På bilden nedanför är det en STOR hanne i solnedgången. Mäktigt och så härligt att de har betarna kvar!
 
 
En slagskämpe som vi mötte efter vägen - ser ni att han bara har en bete?
 
 
På kvällen när vi var ute innan solen gick ned kom vi till en öppning där en stor antilop sprang över vägen och man såg att den var rädd och varsam för något, men inte för oss  - utan för något annat så jag och en av de tyska tjejerna sa att nu är det något på G.
När vi passerade en dunge träd fick vi mycket riktigt se en flock Impala antiloper springa iväg i flock och det syntes att de var jagade av något och mycket riktigt - efter dem kom en GEPARD i full fart!
Första gången för mig som jag fick en se gepard så och även om det var långt håll syntes den och jag fick några bilder! Så mäktigt!
När geparden vände vänster sidan mot oss ser man att den i ljumsken hade ett sår - såg ut som en stångskada. På första bilden ser ni bäst hur långt bort den var och hur himla bra kamoflerade de är!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Verkligen fina och mäktiga djur. Några lejon fick vi dock inte se denna gång - bara spår. Eftersom det regnat så himla mycket är det mycket gräs på savannen så det är så svårt att se dem när de ligger ned.
 
 
Giraffer är lika mäktiga de tycker jag som elefanter. Ser ut som dinosaurier på håll - sådana där "långhalsar". Visst är girafferna himla fint tecknade?
 
 
 
 
De käkar verkligen högt upp i träden!
 
 
 
 
Fler antiloper! En till bild jag skulle kunna tänka mig att förstora.
 

 
Sen helt plötsigt kommer det en strutshona helt ensam på savannen..... Också himla skumma djur.
 
 
 
 
Två vackra randiga antiloper som hängde ihop i en liten egen flock :) En hane och en hona.
 
 
Snacka om diversitet på däggdjur på savannen! 
Ändå har jag bara fotat en bråkdel av alla antiloper som finns där.
 
 
Soluppgång över savannen! Är ju nästan så man hör musiken från filmen Lejonkunden när man är där :)
 
 
 
 
Den röda sanden ger verkligen området en särskild prägel!
 
 
Sovande antiloper! När de ligger ned så här lugnt vet man att det med största sannolikhet inte är några rovdjur i närheten :)
 
 
 
Denna zebra är helt underbar!
 
 
Den här travande ungzebran ska definitivt också bli förstorad :)
 
 
 
 
 
 
 
Solen var så vacker på morgon och alla djuren blev nästan gyllene!
 
 
 
 
Nu till lodgen. Här på kartan ser ni vart den låg.

 

(null)

 

Här är ingången till huvudbyggnaden. Hela området är omringat av elstaket och porten in i området har enorma grindar med vakter som öppnar för folk och bilar och särskilda broar och så för att inte djuren ska gå över.

 

(null)

Resturangen med helt magisk god mat. Så osannolikt att man där ute i vildmarken skulle träffa på ett av de fem bästa resturangkök jag någonsin ätit på under hela mitt liv!

Efterrättsbuffen ska vi inte ens tala om - Jösses!!

(null)
 
Pool här känns också lika overkligt. Bakom poolen ser man elstaketet och savannen med de vattenhål som var bredvid. Man kan alltså ligga i poolen och titta på vilda elefanter och alla andra djur som kommer dit för att äta och dricka.
 
(null)
 
Utsikten mot vattenhålet från min lilla stuga.
 
(null)
 
(null)
 
Gångbanan som var runt stakeket där man kunde vandra på egen hand. Himla spännande och härlig känsla att lite äventyrligt ge sig iväg så.
 
(null)
 
En vacker nattfjäril som såg ut som ett blad som satt på en lampa när vi på morgon - efter en natts sömn - gav oss ut på morgonsafari :)
 
(null)
 
En till magisk soluppgång!
 
(null)
 
Natthimlen var helt otrolig där - den har ju varit fin hela resan - men i byn var det tropiska oväder nästan varenda kväll och nästan omjligt att se stjärnorna och vintergatan klart  - men ute på savannen var det en helt annan sak! Jag har aldrig sett vintergatan så tydligt någongång men eftersom säkerheten var sådan kunde jag inte vara ute och fotografera.
Ska jag dit igen ska jag fundera ut hur man löser det. Men där ser man verkligen hur mycket bakgrundsbelysningen - dvs ljusföroreningar - slår ut det som egentligen syns på himlen!
 
 
(null)
 
En av promenadstigarna inne på lodgeområdet!
 
(null)
 
 
Jag framför staketet framför vattenhålen.
 
 
 
Eftersom det regnat mycket var trädgården full av vackra blommor :)
 
 
Jag bodde i rum 301 i denna stuga - i den dörr som är längst till höger :)
Stor härlig dusch och toa!
(null)
 
Här är en bild på sängen i mitt sovrum - givetvis med myggnät runt hela på natten!
 
 
Apor lite här och var över hela området - därför fick man hela tiden komma ihåg att inte lägga ifrån sig grejer :)
 
 
En vi av gångbanorna mellan stugorna. Ni ser vad himla grönt det är och vad mycket växter va?
Till och med vattenspidare och aporna satt under dem och njöt av duschen!
 
 
 
 
Baksidan av husen såg ut så här - ni ser att balkongerna verkligen är i markplan!
 
Var en helt underbar upplevelse att vara där och kan varmt rekomendera det :)
 
 
 
 
 

 
 

Kommentera här: