Börjar få koll på läget

sakta men säkert. Idag kände jag det verkligen.
Lektion på förmiddagen i Smedjebacken och varje gång jag är där nere slås jag om hur härligt lugnt det är, fina lokaler, eleverna samtalar med mjuka, låga röster och man varvar ned direkt.
Idag pratade vi om Svampar och växter och uppgiften tills på fredag är att beskriva fotosyntesen på ett sådant sätt att en 8 åring kan förstå den :)
 
Efter lunch var det dax för teknikeleverna och vi jobbar ju med "Moon Camp base Challange" med dem så idag hade jag ett kort föredrag om månens uppkomst/geologi och vi tittade på vad de olika färgerna vi ser på månen betyder egentligen ur ett geologiskr perspektiv. Ett av uppdragen i tävlingen är ju att bestämma om basen ska byggas på någon av polerna, vid ekvatorn eller på baksidan av månen och då måste man ju ha lite koll.
De svarta delarna på månen kallas för månhav och är stelnad magma dvs lava från månens innandöme som kommit upp och stelnat när månen träffats av himlakroppar. Magman är rik på bland annat järn, margensium och titan - så vill man ha gruvbrytning kan det ju vara idé att ha brytningen i närheten av de svarta områdena. De vita områdena är de äldsta på månen som inte blivit övertäckt med magma.
 
 
Tittar man på en bild på månen ser man tydligt dessa färgskillnader. Temperaturen är mer konstant vid polerna. Månen har bunden rotation vilket innebär att den alltid visar samma sida mot jorden. Men det innebär INTE att baksidan alltid är svart - solen kommer åt där där i vissa lägen men vi ser aldrig månens baksida. Så ska man ha bra kontakt med jorden med kommunikation är kanske inte baksidan den bästa platsen.
 
Hemma kollade jag på en dokumentär om en av de två som fick Nobels fredpris i år - Denis Mukwege - läkare i Kongo som kämpar med att restaurera kvinnor fysiskt och psykiskt efter att våldtäkt systematiskt används som krigsmedel. Satan en sådan bra film och SATAN EN SÅ FANTASTISKT MÄNNISKA!!!
Fy fan har folk har det i östra Kongo säger jag bara. Men det börjar sakta men säkert ro en kvinnorörelse som med hans hjälp försöker sätta stopp för vidrigheterna. Eftersom inte staten gör något tror jag också att man måste ändra och stoppa sådant från grunden.
Den yngsta flicka han opererat efter en våldtäkt - då med den vanliga skadan att analen och vaginan spruckit ihop för att de är för små - och han lagar det MEN tjejerna kommer sannolikt aldrig någonsin att kunna ha samlag - var TVÅ MÅNADER!!
 
Tur att man får se människor som han ibland för skulle man bara se det andra skulle man förlora tron på människan helt

Kommentera här: