Reflektioner ?

Efter tvådagars resan med eleverna till Göteborg. Att som i bilden nedanför få stå och "tjuvlyssna" när  forskarna pratar fysik med våra elever både innan de ska göra observationer i en karusell och efteråt.... Ni som är lärare kan bara ana er till hur ljuvligt det är - och det får mig också till en tanke - vad himla viktigt samtalet är och att få lyssna på eleverna när de samtalar om ämnet MED NÅGON ANNAN!

Tanke tanke - hur ska jag få in det i min undervisning/bedömningsmöjlighet med eleverna? Borde vara genomförbart i varje fall en gång på tre år!

Bra ämnessamtal på elevernas nivå - där samtalaren är så proffsig att hen han stretcha elevernas tankömönster och reflektioner. Visst kan jag vara samtalsledare MEN jag märkte tydligt just hur intressant det är att bara vara tyst åhörare !

Tåls definitivt att tänka mer på.

 
 
 
Sen är det ju det här med att lyfta ut undervisningen utanför skolan och besöka verkligheten - dvs den verklighet eleverna har möjlighet att göra till sin vardag bara de tar till vara de chanser som finns eller blir medvetna om vilka chanser som finns så att vi kan få en möjlighet att coacha dem dit.
Sen att de märker att vi lärare faktiskt har roligt vi med är ju knappast någon nackdel. Är helt övertygad om att eleverna märker om man gillar det man gör. De läser av en till 100% på fem minuter.
 
 
 
Efter att eleverna sett chalmers brobyggetävling - som är lite häftigare än våra glasspinnebyggen -så blev de supertaggade på att vi borde kunna göra något liknande. Kanske kan Lorensberga och Kyrkskolan tävla mot varandra och göra varsin bro - typ att man får anmäla sig till ett lag och sedan ägna en vecka i ungefär samma upplägg som på Chalmers - fast givetvis mer lärarlett.
Man borde utan problem kunna få in de flesta ämnen i ett sådant projekt även om det inte blir alla som bygger - men att de som är med i byggarlaget borde inte ämnesmässigt bli straffade så att säga.
 
Och sen efter en vecka ses man och en jury utser vinnarna.... Att få göra någt riktigt och annorlunda och något som är så pass svårt att man inte bara kan googla fram svaret och kopiera in det rakt av så att säga.
Eleverna är så fulla av bra idéer när man pratar med dem så här.
 
 
Nu till veckan ska eleverna börja jobba med det föredrag de ska hålla för elever, rektorer och politiker. Ska bli så kul att se dem göra det och lyssna på deras reflektioner över dagarna.
 
 
Gruppbild utanför Chalmers!
Inga bilder från Liseberg - men vad är tankarna från det? Det borde gå att ordna ett lokalt tivoliprojekt på Ludvika marknad!
Jag har ju försökt det i flera år men fått gett upp - hittils! Vi vill abonnera tivolit och ett chokladhjul i två timmar en fredag - när det ändå inte är folk där - typ mellan 12-14 och låta typ alla åttor på bägge skolorna vara där och göra experiment som kan förberedas och följas upp på skolorna!
Hur roligt vore inte det och det vore definitivt möjligt att genomföra.... bara jag får chefen för tivolit att förstå att det inte är något farligt vi ska göra.... Men han liksom förstår inte när jag försöker prata om det med honom. Några förslag på hur jag kan angripa problemet på nytt sätt mottages tacksamt!
 
Jag åkte Balder och Helix - var ingen kö alls på Helix! Minns när Anton och jag stod i kö en timme för den!
Fantastisk berg och dalbana - men den hade sitt pris - jag var åksjuk i flera timmar efter den!
Men det var det värt!
 
Ny vecka - nya möjligheter!
1 Urban Eriksson:

skriven

Hej Jenny!
Det var väldigt trevligt att träffa dig och dina duktiga elever på Liseberg! Så mycket bra tankar de hade om fysik! Jag samtalade med dem om krafter i samband med "Hissningen" och det framkom en mängd bra tankar kring var krafterna var störst, minst och .... Nu skall jag analysera detta mer i detalj och fundera över vad detta betyder.
Jag hoppas på få möte dem igen i en framtid. Dom kommer att bli bra gymnasister - kanske naturvetare? :-)

Med vänlig hälsning,
Urban Eriksson
Nationellt Resurscentrum för Fysik

Svar: Hejsan!Alltid lika roligt att träffas! Eleverna var kanonnöjda och fyllda med spännande förslag på saker de vill fortsätta jobba vidare med :-) Så bara att spotta i nävarna och fortsätta utvecklas tillsammans :-)
Ska vi försöka arrangera en lärarresa till teleskopen på kanarieöarna? :-)

Kram
Jenny
Jenny Jansson

Kommentera här: