Teknik?

Idag var dagen när Teknikföretagen - dvs intresseorganisationen  - kom på besök för att ge oss en låda "Hack box" full med spännande teknik för att fortsätta peppa eleverna till att våga utmana sig själva och vara kreativa och lära sig en massa nytt.
Så roligt att låta dem förutsättningslöst få öppna en sådan där låda och utforska/leka med ny utrustning. Satan så snabbt de fattar, greppar och vidarutvecklar och kommer med nya lösningar, användningsområden och hittar prylarnas begränsningar och kommer med förslag på nya anvädningsområden.
 
(null)
 
Det känns verkligen kanonbra att vi plockat ut tekniken ur NO-blocket. Att höja statusen för tekniken och ge eleverna chans att verkligen arbeta med ämnet kontinuerligt istället för periodvisa block är verkligen KANON!
Vi har just avslutat deras första arbetsområde som handlade om produktutveckling - vad är det som driver produktutveckling framåt, hur får man idéer, hur brainstormar man, hur skissar man, ritningar, modellande, produktion, reklam, logotyper osv osv. De har bland annat fått skriva ned olika vardagsproblem de har - sen har vi blandat dem och delat ut och de har fått i uppgift att på ett konstruktivt sätt lösa varndras problem!
 
Nu går vi in i en period där vi ska arbeta med material, hållfasthet och de olika stadierna i produktion dvs idé, skiss, ritning, bygga, testa, utvärdera, gör om, bygga, testa igen och skriva rapport.
Eleverna ska bygga "Ägg-o-nauter" där de ska bygga en farkost som ska kunna landsätta ett rått ägg på mars :)
De får bara använda en viss utrustning och första testhöjden är 1 meter - sen höjer vi en meter i taget!
Förra gången jag hade sjuor gick det så bra att vi fick använda oss av stegbilen hos branstationen för att komma upp på 30 meter där vi fick ge oss för det blåste för mycket :)
 
Efter lektionen gick vi - tillsammans med en representant från ett lokalt teknikföretag - iväg och åt och diskuterade framtid och utveckling. En spännande sak är ju att de lokala tekniska företagen vill börja samarbeta och försöka få lite olika "case" åt våra elever som de kan arbeta med i skolan - ett perfekt sätt att komma utanför skolan och eleverna kan få se på de möjligheter inom teknik som finns även lokalt - men behöver inte till storstäderna för att träffa på spjutspetsteknik - och det blir ju så mycket mer spännande att "lösa" problem som är lokala - tex hur man ska hitta de många vattenläckor som uppstår hela tiden på det kommunala vattennätet.
 
Praon kommer även att bli obligatorisk framöver och det finns tankar att kanske ordna några färdiga "praokit" för teknikföretag som de kan ta och snabbanpassa till sina företag och sedan använda på praoeleverna när de kommer ut.
 Idag kan det vara svårt att få ut eleverna på företagen för de kan känna att de har svårt att sysselsätta eleverna men om man hjälper dem med det pedagogiska upplägget på en vecka kanske det känns lättare och mer meningsfullt?
Sen är det ju faktiskt så att företagen själva borde se det som en självklarhet att ta emot elever på prao om de vill överleva och ha någon arbetskraft i framtiden.
 
 
(null)
 
Att hinna se solen genom träden här hemma innan den går ner är verkligen en lyx. Man glömmer varje vinter hur himla mörkt det är och att solen går ned så himla tidigt.
Mörkt när man åker och mörkt när man kommer hem. Men det har i varjefall varit superfina kvällar att spana på stjärnor några kvällar nu - det gillas.
Stjärnorna känns lite som gamla vänner när de dyker upp i sina bekanta formationer på himlen <3

Kommentera här: