Nyår !

Huset fullt av skrattande tonåringar

Ligger i sängen och läser min andra bok denna ledighet - del två av " torka inga tårar utan handskar"

Gillar gardells sätt att berätta 

Såg ett spännande tv-program idag som....

...satte igång en massa pedagogiska tankar hos mig. Vi läser ju evolution och genetik med niorna nu och det är så spännande att följa hur deras sinnen utvecklas när de inser att allt har ett gemensamt ursprung och att vi  och alla andra arter utvecklats under så lång tid. Att "the survival of the fittest" inte bara innebär att den starke överlever utan den som verkligen är bäst anpassad till miljön och att detta - i extrema miljöer som öar, öken osv kan de upphov till mycket specialiserade och faschinerande organismer.
Om ni inte tittar på en serie just nu - så bara mste ni börja titta på den - BBC earth 2 - så mycket nytt som jag aldrig sett eller hört talas om som är med i den!
Ormar som jagar i flock!
Fåglar som aktivt jagar i flock med olika roller till alla deltagare!
 
Och sedan var det ett långt avsnitt i den del som handlar om öknar om just denna öken: Nambiöknen!
 
Detta är kopierat från Wikipedia!

Namiböknen (av khoisanspråket namas Namib – enorm) är en 50 000 kvadratkilometer stor öken i Namibia och sydvästra Angola som sträcker sig ungefär 160 mil längst Atlantkusten. Öknen har gett namn åt landet Namibia.

Öknen anses vara världens äldsta, och det har varit ökenklimat i detta område i minst 80 miljoner år. Det faller mindre än tio millimeter regn per år, vilket gör att området är väldigt fattigt på liv. Det liv som finns är i stor utsträckning unikt för Namiböknen.

Namiböknen har flera volfram- och diamantgruvor.

 

Eftersom den öknen är en av de äldsta på jorden har det ju dessutom skapats fler fantastiska djur som anpassat sig efter förhållanden där - tex skalbaggar som kryper upp på topparna av sanddynerna för att suga åt sig dimma på morgonen eller ödlor som bara äter skalbaggar som är på väg ned från topparna - då de är saftigare efter att de druckit dimma än de som är på väg upp.

Lär ju bli en eller två  bra provfrågor kan jag säga :)

Vilka skillnader i anpassningar bland organismer kan man vänta sig att hitta i en öken som varit öken i 80 miljoner år mot en som varit öken i 1 miljon år?